Школа дизайну навчатиме франківців азам кравецького мистецтва
Опубліковано: 2023-04-05 13:18:00
На базі Центру професійно-технічної освіти №1 в Івано-Франківську уже працює Школа дизайну.

Її відкрили за сприяння міської влади Івано-Франківська та Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради, Центру освітніх інновацій.

«Оскільки був великий запит від батьків і дітей щодо кравецької справи, перукарської справи, то ми подумали, що було би гарно організувати Школу дизайну тут, у Центрі професійно-технічної освіти №1. Є надзвичайно хороше обладнання для цього, адже в нас є такий гурток, в нас є студія дизайну в центрі. Але скажімо так, ми вже свій ресурс вичерпали, діти дуже талановиті і їм потрібна більш професійна підтримка. І не тільки профорієнтації, а набуття тих практичних навиків саме в школі є дуже необхідно. Тому ми звернулися до адміністрації цього закладу саме з таким проханням, щоб організувати спільну справу, адже ми з ними співпрацюємо з перших днів війни і бачили наскільки це робиться з особливою любов’ю, з високим професіоналізмом», - розповідає директорка Центру освітніх інновацій розповідає Марія Починок.

Підлітки, які цікавляться дизайном одягу – стали одними з перших відвідувачів цієї школи. Це хлопці і дівчата, які вчаться основам кравецької майстерності і хочуть підвищити свій рівень у цій справі. Перед екскурсією по виробничих цехах дітям продемонстрували дві колекції жіночого сучасного одягу, створені старшими колегами, учнями Центру професійно-технічної освіти №1. 

«Мені дуже сподобалось. Тут колекції були неймовірні. Я люблю стиль, великі подіуми, дивитись модні покази. Ці колекції справді заслуговують вийти на міжнародний рівень. Нам провели екскурсію, все показали. Найбільше я б хотіла навчитись шити сучасні вишиванки, щось надзвичайне, таке, як ми бачили», - ділиться враженнями Анастасія Карнафель, учениця 9 класу ліцею №25.
 
«Вчусь в Микитинецькому ліцеї, приїхав сюди на екскурсію. Мені все тут сподобалось, як можна стати дизайнером. Тут роблять якийсь одяг. Я би хотів стати дизайнером. Хотів би навчитись пошити якийсь одяг, кофту. Починав би з цього. Машинки мене не лякають, у мене баба швейка. І я би хотів попробувати», - розповідає семикласник Назар Пилипів. 
 
Восьмикласник Артем Лаврів з ліцею імені Сабата вже довгий час відвідує гурток дизайну, адже хлопцеві добре вдається моделювати та шити одяг. Щоби підвищити свою майстерність, планує записатися до школи дизайну. Щоправда професійне обладнання хлопця трохи лякає, однак переконаний, працювати на ньому навчиться.

 «Це справді дуже круто, тут обладнання відрізняється від того, яким я користуюся. Якщо навчитися, то можна буде шити одяг та інші речі. Найбільше хочу навчитись шити сорочки та брюки, щось з офіційного одягу», - розповідає Артем Лаврів, учень 8 класу ліцею ім. Миколи Сабата.

Школа дизайну працює у Івано-Франківську від 1 квітня. Школярі можуть приходити вчитися азам кравецького мистецтва після уроків. 

«В Школу дизайну можуть потрапити діти зі шкіл міста Івано-Франківська з 7 по 11 класи. Можуть навчитися кравецької справи. В нас досить гарне, сучасне обладнання, сучасні швейні майстерні. Навчаться виконувати ручні та машинні шви. Ознайомляться з азами матеріалознавства. Тобто будуть знати структуру тканини, доцільність її використання, призначення тканини. Зможуть по закінченню нашої школи виконувати найпростіші швейні операції, виготовляти прості швейні вироби, ремонтувати одяг свій зможуть самотужки. Плануємо, щоб могли пошити собі елементарні швейні вироби: спідниця, шорти. А далі – фантазія безмежна», - розповідає методистка навчально-практичного центру сучасних швейних технологій, керівник Школи дизайну Людмила Бірчинська.
 
Школу дизайну відкрили на базі Центру професійно-технічної освіти №1 у Івано-Франківську. У цьому освітньому закладі здобувають професію кравці, перукарі та інші. І тому учні-гуртків мають змогу вчитися на сучасному швейному обладнанні. А надалі поліпшувати навики, здобуваючи в освітньому закладі професійно-технічну освіту.

«Навчитися шити це досить важливо і навіть в побуті, та не обов’язково своє життя поєднувати з кравецькою справою. Але самому вміти як дівчинці, такі  хлопчику треба вміти щось пошивати. Іншого училища цього профілю немає в Івано-Франківську, тому ми маємо бажання і час для того, щоб займатися з дітьми, і надавати їм такі знання. І саме основне, що велика частина цих учнів, які сьогодні є гуртківцями, учасниками Школи дизайну, ми віримо, що з часом коли вони підростуть хоча б до 9 класу, то виберуть професію кравця чи кравця-вишивальника і будуть навчатися саме в нашому закладі», - каже директорка Центру професійно-технічної освіти №1 Наталія Когуч.

Перша у Івано-Франківську школа дизайну – це можливість зорієнтуватися підліткам у виборі професії, спробувати свої сили у кравецькій майстерності ще під час навчання у загальноосвітньому закладі, каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.  

«Швейне виробництво зараз демонструє хороший приріст. На жаль, за рахунок війни, за рахунок того, що потрібно шити дуже багато одягу. Але я думаю, що це та професія, знадобиться в житті, завжди знайдеш собі роботу і як то кажуть на кусок хліба заробиш. Дуже важливо, що діти хочуть навчатися, діти з шкіл,  які ще не є здобувачами професійної освіти, можуть прийти в цю школу і подивитися, чи їм це цікаво, що вдається. В мій час таких можливостей не буде, тому скористайтеся цією можливістю, давайте своїх дітей в цю школу. Сформована хороша база. Свого часу два роки тому спільним проектом держави і місцевих органів влади було закуплено нове обладнання сучасне, одне з найсучасніших обладнань на той час. І вважаю, що й на сьогодні є хороша база і є можливість навчитися», - каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Школа дизайну запрацювала у Івано-Франківську вже з 1 квітня. Тут планують набрати 2-3 групи до десятка учнів у кожній. Заняття відбуватимуться двічі на тиждень у післяурочний час для школярів загальноосвітніх закладів міста. 
 
За словами методиста навчально-практичного центру сучасних швейних технологій, керівника Школи дизайну Людмили Бірчинська, сюди можуть потрапити діти зі шкіл міста Івано-Франківська з 7 по 11 класи.

"В нас досить гарне, сучасне обладнання, сучасні швейні майстерні. Діти навчаться виконувати ручні та машинні шви. Ознайомляться з азами матеріалознавства, тобто будуть знати структуру тканини, доцільність її використання, призначення тканини. Зможуть по закінченню нашої школи виконувати найпростіші швейні операції, виготовляти прості швейні вироби, ремонтувати свій одяг самотужки. Плануємо, щоб могли пошити собі елементарні швейні вироби: спідниця, шорти. А далі – фантазія безмежна. Зараз дуже популярні пішли, бо екологічна проблема – шопери. Їх можна дуже цікаво, по-дизайнерськи оздобити. І взагалі свої будь-які речі можна власноруч пошити – це дуже круто і дуже актуально. Бо професія кравця завжди була і залишається актуальною", - каже Людмила Бірчинська.

За її словами обладнання для навчання є – швейні машини, парогенератори, спеціальні машини, найсучасніші, які є. Не кожне швейне підприємство може похвалитися таким обладнанням.

"Якщо учень після 8 класу прийде сюди, він може рік повчитися в школі, а далі продовжувати навчання в Центрі професійно-технічної освіти №1, в нашому навчальному закладі. Бо ми якраз готуємо такі робітничі професії: кравець, кравець-закрійник, кравець-вишивальник. Такі дітки зможуть себе реально спробувати справжніми кравцями і на майбутнє – це вже готовий наш учень. А далі – це вже готовий робітник, спеціаліст і навіть готовий дизайнер", - додає Людмила Бірчинська.

Як будуть вчитися?

Дітки приходитимуть після навчання на дві години, один-два рази на тиждень. Група формується від 5 до 10 максимум учнів. Якщо буде більше бажаючих – будуть формувати дві-три групи. 

"Як завжди ми всі починаємо з чогось малого. Нам так здається, що ми дивимось на дизайнерські роботи на подіумі, що це все дуже легко і просто і зразу виходить сукня, дуже коштовна і дуже елегантна. Але це все треба починати з стіпків, ручних і машинних швів. Треба розібратися, які існують ці шви. Як правильно з’єднувати деталі виробу, які існують деталі того чи іншого виробу. Це все потребує часу. І з таких маленьких кроків ми будемо досягати своїх вершин і перемог, і гарних проектів. Я надіюсь, що ці діти, які прийдуть до нас в Школу дизайн – будуть нас запрошувати на свої покази мод в майбутньому» - продовжує Людмила Бірчинська.

Марія Починок, директорка Центру освітніх інновацій розповідає: «У квітні розпочала роботу не тільки Школа дизайну, але й Школа фізичних експериментів, школа інноваційного розвитку. Хто любить фізику – йде в лабораторію фізики, хто любить біологію – в лабораторію біології. Хто любить виготовляти різні вироби – йде в Центр інноваційного розвитку. Вдячні, що такий день настав, буде набрано 2 групи як мінімум 20 дітей отримають свої сертифікати про свої вміння і Школи дизайну і кравецької справи. І зможуть далі свій досвід популяризувати в різних STEAM-проектах і разом з педагогами наближувати перемогу».

Наталія Когуч, директор Центру професійно-технічної освіти №1 додає: «Навчитися шити це досить важливо і навіть в побуті, та не обов’язково своє життя поєднувати з кравецькою справою. Але самому вміти як дівчинці, такі  хлопчику треба вміти щось пошивати. Іншого училища цього профілю немає в Івано-Франківську, тому ми маємо бажання і час для того, щоб займатися з дітьми, і надавати їм такі знання. І саме основне, що велика частина цих учнів, які сьогодні є гуртківцями, учасниками Школи дизайну, ми віримо, що з часом коли вони підростуть хоча б до 9 класу, то виберуть професію кравця чи кравця-вишивальника і будуть навчатися саме в нашому закладі.

Кожна група «Школи дизайну» налічуватиме 5-7 дітей. Адже саме зараз у цей час наші учні пішли на практику. І учні гуртківці будуть займатися в другу зміну. Ми маємо близько 200 робочих місць, тобто ми можемо і маємо де посадити учнів за швейні машинки. Планується дві групи, наразі сформована одна. А далі буде попит – будемо розширювати».
 
Щоб потрапити до Школи дизайну звертайтесь у Центр освітніх інновацій (вул. Незалежності, 36) із заявою та додавайте копію свідоцтва про народження чи ID-картки. Довідки за тел. 050 5860 590
 

 

 

 

 

 

Останні новини

Аби діти вчились в теплі: для франківського ліцею спорудили нову модульну котельню
Оновлено: 2024-03-28 14:21:21
Опубліковано: 2024-03-28 14:17:00
Модульна котельна вже запрацювала на території ліцею №12. Відтепер освітній заклад матиме комфортну температуру у приміщенні в холодну пору року. Окрім того, її можна буде коригувати в ручному р...
Виплати захисникам: 12 видів допомог
Оновлено: 2024-03-27 13:39:28
Опубліковано: 2024-03-27 13:36:00
Івано-Франківська громада продовжує фінансово підтримувати захисників. Відтак, військовослужбовці, які зареєстровані на території нашої МТГ можуть отримати виплату за 12-ма пунктами: на реабілі...
У центрі Франківська відкрили пам’ятну дошку акторці Наталії Наум
Оновлено: 2024-03-26 12:48:45
Опубліковано: 2024-03-26 12:39:00
Анотаційну дошку видатній акторці театру і кіно Наталії Наум відкрили у Івано-Франківську. Пам’ятний знак встановили біля входу до кінотеатру Люм’єр на вулиці Грушевського, 1А. На відкриття прий...
Памʼяті 10 воїнів: у Братківцях відкрили анотаційні дошки у сквері «Обеліск»
Оновлено: 2024-03-25 17:01:12
Опубліковано: 2024-03-25 16:58:00
Одразу десятьох загиблих мешканців села Братківці Івано-Франківської міської територіальної громади вшанували у межах програми «Івано-Франківськ – місто Героїв». Пам’ятні знаки встановили загибл...
Виробництво меблів «PUG»: від ідеї до готового якісного виробу
Оновлено: 2024-03-22 11:19:58
Опубліковано: 2024-03-22 11:18:00
 У межах підприємницької п’ятниці міський голова Руслан Марцінків відвідав релоковане підприємство з виготовлення меблів. «PUG (ПАГ) – меблі» - нове виробництво, яке працює в Івано-Франківську в...
Пожежка для МАРСу
Оновлено: 2024-03-21 18:26:56
Опубліковано: 2024-03-21 14:06:00
Сучасний пожежний автомобіль європейського зразка отримала Івано-Франківська «Міська аварійно-рятувальна служба». Завдяки співпраці між «Карітасами» Івано-Франківська та німецького міста Фульда...
«Мій Маріуполь» в серці Івано-Франківська
Оновлено: 2024-03-20 11:39:24
Опубліковано: 2024-03-20 11:38:00
 Перша фотовиставка у Центрі сучасного мистецтва на новому місці. Наприкінці минулого року заклад переїхав у нову виставкову залу – у ратуші. Відтепер у самісінькому центрі Івано-Франківська меш...
Анотаційна дошка Юрію Дякуну
Оновлено: 2024-03-19 14:48:59
Опубліковано: 2024-03-19 14:48:00
Пам’ятну дошку загиблому захиснику України Юрію Дякуну відкрили у Івано-Франківську. Пам’ятний знак оборонцю встановили та освятили на стіні будинку, де жив військовий. На будинку 179 по вулиці ...
Інспекція за розкладом
Оновлено: 2024-03-19 12:42:23
Опубліковано: 2024-03-19 12:38:00
 Попри зниження температури в Івано-Франківську, традиційна інспекція міста таки відбулася. Із  самого ранку міський голова Руслан Марцінків разом із заступниками та очільниками комунальних підп...
"Техмонтаж" - ліфти від місцевого виробника
Оновлено: 2024-03-15 20:28:26
Опубліковано: 2024-03-15 20:20:00
 Вироблено в Івано-Франківську. Ліфти різних конфігурацій, моделей та призначення вже кілька років виготовляють у нашій громаді. Івано-Франківський міський голова у межах підприємницької п’ятниц...
Переможці олімпіади з «Християнської етики»
Оновлено: 2024-03-14 09:14:45
Опубліковано: 2024-03-14 09:13:00
У Івано-Франківську обрали та нагородили кращих знавців шкільного предмету «Християнська етика». Даний предмет є факультативним, однак, за словами священиків, неабияк формує у дітей мораль та е...
Відновлення воїнів: 2 роки Першому Добровольчому Хірургічному Шпиталю
Оновлено: 2024-03-19 15:24:13
Опубліковано: 2024-03-14 09:13:00
5540 людей отримали безкоштовну медичну та психологічну допомогу з початку повномасштабного вторгнення у Першому Хірургічному Добровольчому Шпиталі "БРАСС". 15 березня медичний центр відсвяткува...
Процедурний кабінет для малюків
Оновлено: 2024-03-13 13:25:14
Опубліковано: 2024-03-13 13:19:00
Новий процедурний кабінет відкрили у Міській дитячій клінічній лікарні. Відтепер у діагностично-консультативному відділенні спеціалісти зможуть проводити невеликі хірургічні втручання. Кабінет о...
Інспекція на "Братах": перевірили мікрорайон і роздали завдання
Оновлено: 2024-03-12 11:44:17
Опубліковано: 2024-03-12 11:36:00
Традиційна вівторкова інспекція – на "Братах". Очільник громади Руслан Марцінків разом зі своїми заступниками та комунальниками вирушив із перевіркою на вулицю Хоткевича. Далі – через Паркову та...
Пам’яті Героя Івана Солтисіка
Оновлено: 2024-03-13 08:57:59
Опубліковано: 2024-03-12 11:36:00
Пам’ять про загиблого Героя Івана Солтисіка увіковічнили у межах програми «Івано-Франківськ – місто Героїв». На фасаді Служби судової охорони, де свого часу ніс службу захисник, відкрили анотаці...
Велика волонтерська поїздка
Оновлено: 2024-03-11 15:47:24
Опубліковано: 2024-03-11 13:21:00
230 FPV-дронів, 7 мавіків різних моделей, старлінк, екофлоу, генератори, радіостанції та батареї до них, - міський голова Руслан Марцінків вкотре повіз нашим захисникам на схід допомогу. Цього р...
Франківська громада продовжує підтримувати захисників: які доступні виплати?
Оновлено: 2024-03-08 16:37:04
Опубліковано: 2024-03-08 16:32:00
Івано-Франківська громада продовжує фінансово підтримувати захисників. Відтак, військовослужбовці, які зареєстровані на території нашої МТГ можуть отримати виплату за 12-ма пунктами: на реабіліт...
У міському пологовому відкрили Кімнату для матері й дитини
Оновлено: 2024-03-07 11:57:31
Опубліковано: 2024-03-07 11:35:00
Ще одна «Кімната матері і дитини» відкрилася у центрі Івано-Франківська. Спеціально обладнане приміщення, де мама може погодувати чи перевдягнути малюка працює у Міському клінічному перинатально...
Розвиватись і рости: у Бізнес-Інкубаторі для франківських підприємців стартували безкоштовні курси
Оновлено: 2024-03-07 10:47:05
Опубліковано: 2024-03-07 10:42:00
У Бізнес-Інкубаторі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відкрився черговий навчальний курс для підприємців громади. «Успіх у бізнесі» - таку назву має навчальн...
Прийом міського голови: мешканці громади звертаються за допомогою
Оновлено: 2024-03-06 12:55:01
Опубліковано: 2024-03-06 12:52:00
У перший понеділок місяця, третього березня, Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків провів традиційний прийом громадян. Мешканці нашої ТГ прийшли до очільника громади із найрізномані...